Visby

Visby – ett annorlunda land


Gotland
är för mig som skribent mycket speciellt då jag själv både bott och semestrat där. Gotland är i mångt och mycket ett ”annorlunda land”. Här finner du en gemytlig atmosfär, trevliga människor, historiska sevärdheter och en fantastisk natur. Gotland och i synnerhet Visby är ett perfekt weekendresmål! Så boka en weekendresa till Gotland är mitt tips!

Resa och boende
Till Gotland tar du dig lättast med båt, Destination Gotland eller med flyg. Klicka på länken för Hotell på Gotland. Hotell att rekommendera i Visby innerstad är bl a Hotell Gute, Strand hotell mfl.

Gotland är enligt mig själv en ö man kan uppleva året om. På sommaren fylls ön av 100 000 tals turister som vill ta del av ca 80 mil stränder och ett glatt och intensivt partyliv. Hit åker man gammal som ung och det finns verkligen något för alla.

I innerstad sjuder det av liv under de hektiska sommarveckorna. Hamnen är fullproppade med fina båtar och nattklubbarna är mycket populära där köerna slingrar börjar slingra sig tidigt på kvällen. I augusti går Medeltidsveckan av stapeln då staden byter skepnad till vad den var förr med medeltida marknader, tornerspel, jycklare mm.

För barnen finns många fina stränder och ett pippiland på Kneippbyn bara några kilometer utanför Visby. Det var faktiskt i just Visby man spelade in delar av Pippi Långstrump. Det finns även en djurpark på ön!
Vad gäller badstränder har du te x Tofta Strand (några km utanför Visby), Sudersand och Ekeviken på Fårö som är mycket populära och fina.Det finns även fina kalkbrott där du kan ta dig ett topp i. Där är vattnet alltid lite varmare och man får nästan lite medelhavskänsla i det klara vattnet.

Då Gotland är relativt platt är det mycket cykelvänligt och det är lätt att ta sig runt ön med många fina småvägar. Längs vägarna kan du hitta många fina små keramikbodar, loppisar, hanterverkeri, lammskinn mm.

För dig som gillar kultur och historia har Gotland och speciellt Visby mycket att erbjuda. Visbys ringmur är den del av UNESCO:s världsarv som byggdes upp under 1200-talet. Här hittar du charmiga små gator, små hus och gränder. Om du gillar medeltida kyrkor så är Gotland ett mecka då det finns ca 90 st på ön. Under sommaren brukar man sätta upp Shakespeare på Romateatern och i del medeltida ruinerna kan du gå och lyssna på konserter av olika dess slag. Varför inte avsluta kvällen med att avnjuta en gotländsk traditionsenlig lammgrillning. De hittar du lite varstans på Gotland och är en mycket god och smakrikupplevelse.

Naturen är också värd att nämnas i ett eget litet avsnitt. Förutom fina stränder så hittar du längs vissa kustremosr de sk raukarna som är gjorda av kalksten som reser sig rätt upp ur havet och liknar ibland figurer i sin skepnad. Den mest känna är Hobursgubben längst söderut på ön. På Fårö, ön på norra Gotland hittar du Digerhuvud där det är ett helt raukområde. Ett fascinerande landskap på många sätt som bara måste upplevas någon gång.

Ett annan upplevelse är Lummelunda grottan, en kartsgrotta med droppstensformationer och grottsalar. Grottan är totalt 4,5 km lång och unik i Sverige. Det är även en av norra Europas största grottor.
Gotland passar perfekt för en weekendresa året om. På vintern kan du hitta ditt egna kryp in och bara njuta av stillsamheten.

Det finns gott om boende på ön både vad gäller camping, hotell och stugor men då ön är ett oerhört attraktivt resmål måsta man vara tidigt ute för att boka.

Gotland är verkligen vindarnas ö. Varför inte utyttja detta och prova på t ex: Kitesurfing eller vindsurfning. Du som vill hålla dig på torra land kan t ex ta en sk Mountainbike adventure weekend då du utforskar ön med egen rullande kraft.

Söker du avkoppling så rekommenderar jag en weekend i Djupvik – Gotlands lyxhotell med havet som granne och alla bekvämligheter ett lyxhotell kan anstå.

 

Previous post:

Next post: